torsdag 30 juli 2009

Vad kostade det med färg till huset?

Allt sedan vi för första gången tog upp vilken färg som vi bör använda till vårt hus med säljaren har vi levt i tron att en slamfärg med lite olja i sig kommer att funka alldeles utmärkt. Av den anledningen besökte vi Gysinge Byggnadsvård i höstas och vi gillade den matta färgen som deras slamfärg ger.

Av någon anledning som jag inte längre kommer ihåg så började vi snegla på att istället måla med linoljefärg, som ju åldras med värdighet. Efter att ha kollat med husleverantören så skulle det inte vara några problem med att måla med linoljefärg. Den grundfärg som huset leverererades med var en linoljegrund. OK - då kör vi på det. Men det här med linoljefärg är ju en hel vetenskap. Vi läste in oss på Internet och förstod att det skulle vara en äkta linoljefärg, godkänd av Riksantikvarieämbetet. Sådan färg säljs bland annat av Gysinge byggnadsvård och Kulturhantverkarna. När vi besökte vår lokala färghandel som säljer Kulturhantverkarnas linoljefärg ifrågasatte de om vårt hus verkligen var grundmålat med godkänd linoljefärg? Efter en dubbelkoll med husleverantören visade det sig att de hade blandat i 10 % kinesisk träolja. I om med det så ville inte vår färghandlare ta något ansvar för hur bra eller beständigt huset skulle bli om vi målade det med linoljefärg.

OK - då går vi tillbaka till ursprungstänket med Gysinges slamfärg som har lite olja i sig och som skulle funka. Vi åkte till Gysinge, men när de fick veta att vår husleverantör blandat i kinesiskt träolja ville de inte rekommendera att vi använde deras slamfärg.

OK - hur kan vi då få den matta färg som vi ville ha och som slamfärg ger?

Åter till vår lokala färghandlare. De föreslog plastfärg, men det ville inte vi. Då föreslog de färg från Engwall & Claesson som heter Fasad Matt 9000. Det är en helmatt emulsionsfärg baserad på fet linoljealkyd som ger en fin matt yta. Efter ett antal provmålningar och prischeckar med tillverkaren slog vi till.

Här kommer en liten presentation över vad vi inhandlat för att själva kunna måla vårt hus:5 l Grovrent för att tvätta huset. 246,25 kr

7,5 m stege 2 600 kr

Kakelsvamp för att gnugga bort eventuellt svartmögel 31,25 kr

Moddlare 9 kr

Kvistlack för altantaket 271 kr

Ögonskydd när man tvättar fasaden 105 kr

3 x Foliemaskering för fönster -och midjebläck 162 kr

Pensel 100 mm 131,25 kr

Pensel 120 mm 176,25

2 x Elementpensel 113 kr

Färg till fasad 10 x 10 liter 16 200 kr

Färg till dörr och fönsterfoder 1 x 10 liter 1 620 kr

Färg till entre och altantak 1 x 5 liter 902 kr.

Grundfärg 2 x 10 liter 1997,50 kr

Ställning som kostar 1 kr per del och dygn. Vi har 126 delar som vi kommer att hyra i 49 dagar blir 6 174 kr.Totalt kostar det oss att måla huset 30 738 ,50 kr.


/Det var Örjan som skrev

1 kommentar:

Inredningsdrömmar i Roslagen sa...

Tänk att det ska vara så krångligt att köpa färg. Hoppas att ni efter alla turer fram och tillbaka får det så fint som ni tänkt er!
Petronella: Akeba har kört med nättare varianter av Artwoods rottningfåtöljer ett tag, men när jag var där i fredags så hade de tagit in "vår" fötölj igen :) Om ni har vägarna förbi Nisses (tror jag det hette) i Nyköping kan ni kolla om den finns där. Sist vi var där hade de bara en kvar och den var lite ljusare än den vi har, men den var till halva priset. Kan vara värt att kolla om man ändå är i närheten.
Önskar er en skön helg!
Kram,
Ann